tiistai 15. maaliskuuta 2016

Ma-ti 14.-15.3. - Tehtävä nörteille

Ma -

Ohjelman mukainen lepopäivä.

Tänään (maanantaina) on yksi vuoden nörteille tärkeistä päivistä, joskin se todellinen superpäivä oli samana päivämääränä viime vuonna. Tämä hieno päivä inspiroi minua tekemään pienen pähkinän nörteille, sillä tunnettuahan on, että nörtit ovat yliedustettuina juoksijoiden joukossa. Lue eteenpäin.

Ti 20km, ??h ??min ??s

Ap: jalkateräjumppa 40min.

Ip: kevyt 19.7km, 635892 (edit: 1:39:57), 5:04/km.

Mukava peruslenkki Markon kanssa Hervannan-Ruskon reiteillä. Tie oli sula ja hölkkävire hyvä. Kävimme lenkin lomassa etsimässä tulevan Villa Kaapon perustuksia, mutta emme löytäneet, vaikka luulimme jokaisen rakennustyömaan kyltit tutkineemme.

Sitten siihen tehtävään: Kuten huomaatte, lenkkiin kulunut aika on yllä ilmoitettu koodina. Tehtävä onkin avata koodi "635892" ja selvittää sekunnin tarkkuudella kauanko lenkkini kesti! Vastaus on siis piilotettu eiliseen. Jos ei millään lailla koe itseään nörtiksi, niin on turha edes yrittää. Mikään arvaus tai amatöörien salakieli tai Enigma-laite ei ikinä selvitä tätä koodia;-)
Koodattu aika on kuitenkin todellinen aika, joka vintsan tuntumassa juoksemalla kuluu tuohon matkaan. Sen tiedon perusteella voi ainakin sitten saada varmistusta onko oma dekoodaus onnistunut.

Vastauksen nopeimmin löytäneelle on palkintona tarjolla suuren kunnian lisäksi aivan uskomaton tuliterä tekninen vempele lenkkarien kuivaamiseen ja lämmittämiseen! Jos kukaan ei viikon aikana ole ratkaisua keksinyt, niin kerron sen täällä ensi tiistaina.

Ja vielä tarkennus: Jos joku nörtti onnistuu hakkeroimaan lenkin keston Garmin Connectista, niin se ei kelpaa. Viimeistään palkintojenjaossa on pystyttävä kertomaan kuinka koodin purku on tehty.

26 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

6412

Anonyymi kirjoitti...

Juostuani arboretumin kuralätäköissä tuo palkinto alkoi todella houkutella, joten pakko on yrittää: Eilenhän oli luonnollisesti pii-päivä vai oliko se sitten virallisesti pyöristetty pii-päivä. Tästä aasinsiltana päästään kellotaulun minuuttiviisarin pyörähdyksiin lenkin aikana ja tuo numerosarja taipuu asteluvuiksi 635,892 astetta, eli kun yksi tunti on 360 astetta on pjh:n Rolexin minuuttiviisari pyörähtänyt 1,766367 kierrosta lenkin aikana. Tästä tulee ajaksi 1 tunti 45 minuuttia 59 sekuntia. Markon blogista vakoilemalla tulee ilmi jonkinverran vauhdikkaampi lenkki, mutta uskon että tässäkin maskeerataan vauhteja valmentajalta piiloon.

gallardo

pjh kirjoitti...

Ei vielä osunut oikein kumpikaan vaikka gallardo toki on oikeilla jäljillä päättelynsä lähtökohdissa ja ainakaan ei ole epäilystä nörttimäisyyden riittävyydestä.
Teron logiikka ei heti minulle avautunut ja se taitaa olla joku uusi koodi;-) Vastauksen pitää siis olla joku ymmärrettävä aika, jossa on tunteja, minuutteja ja sekunteja.

pjh kirjoitti...

Niin, Tero siis tietenkin tarkoitti aikaa 1:46:52, mutta ei siis mennyt oikein.

Janne kirjoitti...

Tämmönen sivu oli jätetty auki koneelle. En pystynyt sivuuttamaan, pakko koittaa. Olisko 1:41:12, gallardon ideaa mukaillen. - Janne -

pjh kirjoitti...

Ei mennyt Jannellakaan oikein;-)

Mika Perkiömäki kirjoitti...

Jos tuo koodi onkin vain hämäystä ja vastaus on 1.41.59?

pjh kirjoitti...

Nerokas ajatus Mika! Ei kuitenkaan mennyt oikein. Koodi on kuitenkin välttämätön ongelman ratkaisemiseksi, eli ei se ihan hämäystä ole vaikka onkin varsin suoraviivainen.

Anonyymi kirjoitti...

1h 40min 47s
numeropyörittelyä
g

pjh kirjoitti...

Ei osunut tuo viimeisinkään arvaus...
Uskaltaisinpa sanoa, että sitten kun keksii sen oikean ratkaisun, niin se on ihan selvä. Eli oikean ratkaisun löytänyt tietää melkoisella varmuudella, että nyt meni oikein. Eli jos oma arvaus on epävarma tai yksi erilaisista mielessä olevista vaihtoehdoista, niin se on varmasti väärin.

Anonyymi kirjoitti...

Koodia avaamatta veikkaan aikaa 1:41:59, kun kuulostaa niin hienolta!

-X.

pjh kirjoitti...

^Peruste oli toki vakuuttava, mutta ei kannata tänään sitä lottoriviä jättää.

Anonyymi kirjoitti...

Samoilla jäljillä edelleen, eli 1:41:34 ( johdettu tuloksesta =SQRTPI(635892))

-X.

pjh kirjoitti...

Ohi meni. Neliöjuurta tai muita ei-triviaaleja aritmeettisia operaatioita ei tarvita ratkaisun löytämiseksi lainkaan, tai ainakaan niitä ei tarvitse kohdistaa koodilukuun.
Taskulaskimella tätä ei voi/tarvitse ratkaista, mutta melkoinen velho pitää olla, joka löytää ratkaisun ilman tietokonetta.

Anonyymi kirjoitti...

1:44:31 5:30/km

jjj

Anonyymi kirjoitti...

1:50:05?

-Quinpi

pjh kirjoitti...

^ ja ^^ eivät kumpikaan yllä olevista osuneet. Tässähän tulee itsellenikin hyviä pähkinöitä iltapuhteeksi, kun yritän arvailla mistä ihmeestä näitä eri arvauksia on laskettu;-)

Anonyymi kirjoitti...

Kirjoitin googlen hakuun tuon numerosarjan. Ensimmäinen hakutulos oli nahka albertin nahkareppu josta kovasti tulee kakkonen mieleen. Koska tänäpäivänä kakkonen tuntuu olevan ykkönen niin aavistelen että vauhti on ollut 5.21min/km

Anonyymi kirjoitti...

Kanada

pjh kirjoitti...

Enpä olisikaan uskonut kuinka monta erilaista täsmällistä hittiä googlesta tosiaan tulee tuolla numerosarjalla. Sieltä ei ratkaisua kuitenkaan löydy.
Kanada on tietysti aina hyvä vastaus tilanteessa kuin tilanteessa!

Jatketaan vihjeiden antamista vaikka tämä vihje luultavasti vain sekoittaa ja vie väärään suuntaan. Samaa koodia, jolla olen tuon oman juoksuaikani koodannut, voidaan käyttää myös koodaamaan "kanada". Tuolloin koodiksi (tietyin mielivaltaisin oletuksin) tulee 69198060. Suosittelen kokonaan unohtamaan tämän vihjeen, koska nuo "tietyt oletukset" tekevät koodin paljon kryptisemmäksi. Kanada-koodia on täysin mahdoton osata ratkaista (toisin kuin alkuperäistä koodia), mutta jotain apua voi olla siitä, että tuollainenkin koodaus kuitenkin on mahdollinen samalla idealla.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä se tuohon piihin liittyy.
3.1415_926_5_358
Ëli pudotetaan pois nuo numerot 926 ja 358, jotka ovat luvussa 6_358_92
eli vastaus aikaisempaa kaunista lukua mukaillen 1:41:55

-X.

pjh kirjoitti...

Wau! Väärin meni, mutta oli kyllä hieno rakennelma! En minä mitään noin monimutkaista osaisi ikinä tehdä;-)

Anonyymi kirjoitti...

1:44:33,8 ?

pjh kirjoitti...

Ei osunut. Ratkaisu on 6:n numeron muodossa, eli hh:mm:ss. Garmin ei taida kymmenyksiä edes tallentaa tai ainakaan en niitä merkinnyt muistiin. Jos koodia purkaisi kymmenyksiin ja sadasosiin saakka, niin juoksutulokseni olisi hh:mm:ss,13. Mutta tuo "13" ei siis ole todellinen ja koodissa ei ole kymmenyksiä oikeasti mukana.
Jos koodaan tuon ajan "1:44:33,8" samalla koodilla, niin tulos on 3518279.

Anonyymi kirjoitti...

Yksinkertaista, niin yksinkertaista:
01h39min57s

gallardo

pjh kirjoitti...

Bingo! Kenkäkuivaajat lähtivät siis gallardolle.
Selvästi menin vinkeissä liian pitkälle;-)
Tarkempi selitys ratkaisusta tulee tämän päivän blogi-postauksessa.