maanantai 21. maaliskuuta 2016

Ma 21.3. - Lepo + nörtin kengät kuiviksi

Tänään -

Maanantain ratoksi perinteinen viikon lepopäivä. Huomenna sitten illalla Pirkkahalliin pitkästä aikaa!

Vaikka tänään ei urheiltu, niin nörttisaralla on ollut pöhinää. Gallardo nimittäin ratkaisi nörttipähkinän tänään päivää ennen viikon määräajan umpeutumista. Tuli varmaan vihjailtua turhan paljon kaikenlaista ja ratkaisuhan oli lopulta hyvin yksinkertainen, kun sen vaan ensin tajusi. Toimitan kenkäkuivaajapalkinnon Porschelle jonain lähisunnuntaina.

Tässä lyhyt oppimäärä ratkaisusta:

Kuten gallardo heti aluksi tiesi kertoa, niin maaliskuun 14 päivä (viime viikon maanantai) oli pii-päivä. Päivähän kirjoitetaan amerikkalaisen kalenterin mukaan 3/14. Joku rekisteröimätön pönttö aikanaan kauan sitten päätti, että huhtikuussa on vain 30 päivää ja niinpä meillä eurooppalaisilla ei ole omaa pii-päivää lainkaan.
Se todellinen huippupäivä oli kuitenkin viime vuonna, jolloin 3/14/15 klo 9.26.53,58979323846264… elettiin sadan vuoden välein toistuva täydellinen pii-hetki.


Pii on erittäin todennäköisesti ns. normaali luku, mikä tarkoittaa, että sen päättymättömässä desimaalien jonossa esiintyvät kaikki mahdolliset numerosarjat täysin satunnaisesti. Esim. kun selaa desimaaleja eteenpäin reilut 32 miljoonaa kappaletta, niin kohdasta 32.658.656 löytyy tämän päivän päivämäärä 21032016.
Piillä on mukava leikkiä koodaamalla desimaalit tekstiksi minkä voi tehdä tietysti vaikka kuinka monella tavalla. Jos vaikka kirjoittaa piin binaarilukuna 11.0010010000111111… ja sitten jakaa desimaaliosan 5 bitin pätkiin ja koodaa ne tekstiksi (a=1, b=2, etc), niin esim. binaarisarjan reilun 3 miljardin numeron jälkeen kohdasta 3.541.557.174 löytyy teksti "vintsa". Jos jaksaa sitkeästi lukea pii-tekstiä, niin sieltä tulee vastaan koko Raamattu sanasta sanaan tai vaikkapa Taru sormusten herrasta. Sellaista läppää se Tolkien heittääkin, että tuskin on tarinaa itse keksinyt vaan on tainnut plagioida kirjansa piistä.
Jos tuon binaariesityksen jakaa sen sijaan 16 bitin pätkiin, niin piin voi sitten polttaa CD-levylle musiikiksi. Levyjä tarvitaan tietenkin aika monta, mutta sitten sieltä löytyvätkin kaikki 70-luvun huiput, kuten vaikkapa tämä. Voi että miten tuleekin muistot mieleen eräästä illasta Dallasissa hyvässä seurassa (en halua aiheuttaa kenellekään ongelmia, joten mustasin nuo kaksi muuta osallista seurueestamme tunnistamattomiksi).


Alkaisin muuten heti kuunnella piitä muistojen verestämiseksi, mutta sieltä varmaan tulisi ensin jotain tsiikin räppiä.

Tämän johdannon jälkeen pähkinän ratkaisu on varmaan jo ilmeinen. Kirjoitin viikko sitten, että "vastaus on siis piilotettu eiliseen", eli siihen piihin. Jos tuota ihan tavallista piin desimaaliesitystä 3,14159… lukee koodiluvun 635892 osoittaman määrän numeroita pilkun jälkeen, niin juuri tuossa kohdassa on numerosarja 013957, eli aikani oli 01h 39min 57s. Koodi on siis hyvin yksinkertainen ja yleispätevä, koska pii sisältää kaiken mahdollisen. Vähänkö nauratti sunnuntain lenkillä, kun kävi ilmi, että gallardo oli etsinyt tuota koodilukua piin desimaaleista;-) Muistaakseni hän kommentoi, että sitä ei löytynyt kahden miljoonan ensimmäisen desimaalin joukosta. En sitten tiedä mitä gallardo olisi tehnyt vaikka tuo luku olisikin sieltä löytynyt. Joka tapauksessa tuosta oli varsin pieni hyppäys ymmärtää, että itse vastaus on siellä piin desimaaleissa ja koodiluku vain osoittaa sen paikan. Ja olihan gallardo sitten tuon hyppäyksen tehnyt. Ja ihan toinen juttu on sitten se, että koodilukukin kyllä on siellä kahden miljoonan joukossa, eli tarkemmin sanoen kohdassa 531965.

PS. Piin lisäksi toki melkein kaikki muutkin luvut ovat ihan vastaavia normaaleja lukuja, joten tämän saman tarinan olisi voinut kertoa vaikka neliöjuuri-kakkosesta. Pii on kuitenkin siitä kätevä, että netissä on paljon piin desimaalilaskureita valmiina. Piin desimaaleja on lisäksi laskettu yli 10 biljoonaa kappaletta mitä tuskin voi sanoa mistään muusta luvusta.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Hmm. Ovela käänteismuunnos, yksinkertainen insinörtti haki tietenkin desimaaleja suoraan koodiluvulla eikä päässyt tulokseen. Kiusallisesti nuo luvunpätkät muistuttavat toisiaan, ja blogin pitäjä teki huomaamatta hevosella matin. Deja vu.

-X.