sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Viikko 23

Viikko 23 (2.6.-8.6.2014)

Juoksua 65km (5:15/km).
Liikuntaa yhteensä 10h 40min.

Surkea viikko ja juoksu saa nyt toistaiseksi jäädä.

- Muutama onneton juoksun yritys.
- Sääret kipeät (varmaankin penikkaa) ja jotain vikaa elimistössä. Ei jaksa mitään.
- Hieronta.
- Pari pientä pyöräilyä.

Yritän nyt pari viikkoa pysyä poissa juoksusta ja miettiä syntyjä syviä. En yhtään tiedä mihin suuntaan tästä lähtisi.

Yhdistettynä tähän juoksutaukoon teen toisenkin radikaalin muutoksen elämääni. Katkerin sydämin sanon hyvästit Ainolle epämääräiseksi ajaksi. Onhan tässä sellaiset 160 litraa tullutkin jo tänä vuonna syötyä. Olen asiaa pohdittuani tullut siihen tulokseen, että litra Ainoa joka ikinen ilta voi olla osasyynä siihen, että paino on päässyt karkaamaan käsistä.

Jotta Suomen mittakaavassa ylivoimainen Aino-asiantuntemukseni ei menisi kokonaan hukkaan vaan jotain jäisi myös tulevien sukupolvien käyttöön, niin julkaisen tässä virallisen ”Best of Aino”-listan. Lähi-Prismassa on vuoden aikana ollut tarjolla 12 eri makua Ainoja. Tämä siis kun vain litran paketit lasketaan. Puolikkaita on muutama muu hyvä maku, mutta pysyn tässä listassani kunnon annoksissa. Tietenkin kaksi puolikasta tekee kokonaisen, mutta puolikkaiden pahvinen laatikko ei ole optimaalinen hallittua sulatusta varten.

1. Mustikkapiirakka
2. Valloittava vadelma
3. Hillasoiden helmi
4. Suklainen metsämarja
5. Samettinen nougat
6. Suklainen mokkaunelma
7. Karpalo & Kinuski
8. Metsämansikka
9. Uuniomena
10. Ihana maitosuklaa
11. Lumoava lakritsi
12. Kermainen karamelli


Tämän listan laatiminen oli todella vaativa tehtävä, koska kaikki maut ovat niin hyviä ja niiden parametrit ovat niin monipuoliset. Vain lakritsi ja karamelli (#11 ja 12) ovat selvästi minun makuni ulkopuolella. Numero #10 suklaa on hyvää, mutta vähän turhan suklaista ja yhdestäkin litrasta tulee liian kova jano. Nämä kolme erottuvat selvästi muita huonompina ja niitä en osta enää lainkaan. Myös #9 (uuniomena) on tavallaan muita huonompi. Se on ihan loistavaa ensin ja saattaa erehdyksessä hurmata asiakkaan, mutta jos vaikka nopeasti syö 10 litraa, niin se jotenkin alkaa tympiä. Se ei oikein kestä käytössä, mutta saatan ostaa aina silloin tällöin.
Kaikki loput #1-9 ovat ajattomia ja niitä voi syödä rajatta kyllästymättä. Kokemusta on. Erot ovat erittäin pieniä ja päivän kuntokin saattaa ratkaista mikä on parasta. Toki mustikkapiirakan johtoasema on kiistaton jo ihan pitkän perinteenkin takia.

Tarkkaavainen lukija huomaa, että missä ovat listalta ”Tyrniluodon Aarre” ja ”Vanilja & valkosuklaan kuiskaus”. Toki nämäkin ovat tuttuja ja kuuluvat sinne parhaiden joukkoon, mutta jostain syystä niitä on Prismassa kovin harvoin ja tänä vuonna en ole löytänyt niitä lainkaan.

Kun sitten olet valinnut makusi, niin valmistus on yksinkertaista: Otat jäätelön pakastimesta huoneen lämpöön ja se on parhaimmillaan 45-50min sulatuksen jälkeen. Tämä olettaa, että syömiseen käytetään se normaali 10min. Jos aiot vitkutella syömisen kanssa kauemmin, niin ehkä kannattaa sulattaa vähän lyhyempi aika. Nauttikaa, kun minä en nyt sitten toistaiseksi voi...

16 kommenttia:

harpatti kirjoitti...

Listalta puuttuu ykkössuosikkini:
Wanhan ajan valilja & mansikka.
Löytyy meidän prisman laarista aina.
Meni jopa aikaisemman ykkösen mustikkapiirakan ohi.
Mulla on kyllä testaamatta suurinosa, mutta osa kuulostaa jo niin makealta, että tuskin tykkään. Esim. tuota maitosuklaata en pysty syömään. Voi olla kokemattomuutta ja harjoituksen puutetta.
Mullakin on epäilys, että Aino aiheuttaa penikkavaivaa.

Anonyymi kirjoitti...

Hyäähän se jätski on...mutta tuli vaan mieleen, kun olen seurannut juoksuharrastustasi täällä blogissa, niin oletko ajatellut että vetämättömyyteen ja korkeisiin sykkeisiin voisi syy olla sydänlihastulehduksessa...oireet vaan viittaa siihen suuntaan, ja tiedän että olet flunssasena pinkonut niitä Maratoneja! nimim.valelääkäri;)

pjh kirjoitti...

^^Olitpas harpatti tarkkana! Tosiaan jostain syystä Wanhan ajan vanilja & mansikka puuttuu listalta ja onhan se ihan parhaasta päästä. Meillä sitä Koikkarin Prismassa on melko harvoin ja ei vain ole tänä vuonna tarttunut haaviin, tai sitten en vain muistanut säilyttää kantta;-) Minusta noissa Ainoissa on ollut hyvää juuri se, että makeatkaan maut eivät ole liian ”ällöjä” (karamellia lukuunottamatta) vaikka yleensä en makeasta erityisesti välitä.

pjh kirjoitti...

^^Piti ihan googlata nuo sydänlihastulehduksen oireet ja en kyllä niitä itsestäni mielestäni löydä. Kuumetta ei ole ollut missään vaiheessa ja noita vakavampia oireita (rintakivut, rytmihäiriöt, hengenahdistus) en myöskään ole havainnut. Sanotaanhan siellä toisaalta, että tunnistaminen voi olla vaikeaa ja oireet vaihtelevat suuresti. Silti koen kyllä itseni ”liian terveeksi” mihinkään oikeaan tautiin. Tulehdusarvot voisi kyllä käydä tarkastuttamassa ihan jo jonkun muunkin tulehduksen takia.

muta kirjoitti...

Siis paketti per ilta ? Huhhuh. Ja minä kun luulin syöväni paljon jäätelöä...

Anonyymi kirjoitti...

Aika paljon olet tyydyttynyttä rasvaa vetänyt. Taitaa verenkierto jo hidastua tai sitten on harvinaisen hyvät geenit.

Jaavi kirjoitti...

Mulla kestää Aino-rasia 3pv ja vasta viimeisenä päivänä sulatan loput rasiassa ja syön ruokalusikalla. Olen kyllä siksi tanakka. Ja makuja en uskalla kaikkia koekeilla, kun eivät ole vähälaktoosisia. Hyviä ovat. Ei liika makeita, kuten ulkomaiset merkit usein.

Tommi Lahtonen kirjoitti...

Nytkö se pjh:n tiukan kropan ja kunnon salaisuus selvis! Mää rupeen kans Aino-dieetille :)

pjh kirjoitti...

Piti ihan miettiä lisää tätä jäätelöasiaa, kun tuli näin paljon kommentteja. Minulla on ollut useita näitä puolen vuoden jäätelökausia, joissa siis on syöty minimissään litra päivässä. Koska kirjanpitoni on huono ja ei lainkaan jäätelöorientoitunut, niin en pysty korreloimaan sitä tuloksiin, kun en jaksa lukea kaikkia blogikirjoituksia uudelleen;-). Kuitenkin ainakin vuonna 2010 sain hyviä tuloksia jäätelökaudella (satanen 8.19). Kyllä kaduttaa, että en ole kirjannut systemaattisesti Ainoja.

En usko, että jäätelö on sen huonompi ruoka kuin joku muukaan. Nyt on paino noussut, mutta aiempina kausina jäätelö on ollut muusta ruoasta pois ja paino on ollut melko stabiili. Verikokeissa ei mitään ongelmia ole näkynyt (ml. veren rasva-arvot). Aino-paketissa on kuitenkin ”vain” korkeintaan 100g rasvaa (luulisin).

Jaavi: sinun Aino-suorituksesi on niin säälittävä, että sitä ei kannata julkisesti mainita;-)
Tommi: Tiukka kroppa on vain harhainen muisto siltä ajalta kun viimeksi tapasimme. Nyt on kaikki toisin...

Mielessä alkaa siintää uusi tavoite: 5000km juoksua ja 500 pakettia Ainoa samana vuonna! 100-listalla on vielä tilaa, mutta tämä on aika radikaali tavoite. Haudon vähän aikaa, mutta jotain tällaista pitää vielä ottaa mukaan...

Markus kirjoitti...

Matkalla Hesan kämpälle piti K-kaupasta poimia mukaan testattavaksi listaykkönen. Uuniomena on tähän asti ollut suosikki, mutta tässä aiheessa sulla on niin vankka ja vaivalla (mahtaako olla oikea sananvalinta ;=) hankittu kokemus että pakko nojata siihen. Pohjalle tuli palauttavaa fillaria vaan 45min joten sillä ei kyllä taida olla oikeutettu kovin moneen testilusikalliseen tuota herkkua...

Tommi Lahtonen kirjoitti...

Valion pitää jo sponsoroida jos meinaat 500 purkkia syödä! :)

Marko Forsell kirjoitti...

Jäätelö on lähes täydellinen ruoka, kun juoksee paljon ja varsinkin kun pitää kisoista palautua. Olen itsekin sellainen jätskirotta, että litran syöminen istumalta ei tee tiukkaa ja parhaina iltoina menee kaksi. Itse vain pysyttelen pakettijäätelöissä ja ehdoton kuningas, ylivoimaninen ykkönen ja varsinainen jääteöiden Tonava on Ingmanin sitruuna-lakritsijäätelö. Osa Ainoista on upeita ja lähes syntisen hyviä, mutta sitruuna-lakritsin maku se jaksaa hivellä makunystyröitä kerta toisensa jälkeen.

En vain voi syödä jäätelöä niin paljon kuin haluaisin juurikin painonnousullisistasyistä johtuen.

Toivon, että syyt vetämättömyyteen löytyvät, ei ole oikein tuollainen, että kun menohaluja on, niin ei voi juosta.

Tsemppiä ja toipumista!

Unknown kirjoitti...

Mielenkiinnolla olen seurannut tätä Aino-keskustelua. Aion tänään korkata ensimmäisen rasian mustikkapiirakkaa, oletuksena tietenkin on että kunto alkaa kasvaa kohisten. Ensin mukava VK-lenkki alle ja sitten testaamaan. En usko kuitenkaan pystyväni kokonaiseen rasiaan kerralla, ainakaan vielä tässä amatööri-vaiheessa.

pjh kirjoitti...

^Nyt vielä väännät veistä haavassa;-) Muutama päivä on jo mennyt Ainotta ja vapina alkaa hiljalleen helpottaa. Kateellisena toivon sinulle nautinnollisia hetkiä mustikkapiirakan kanssa. Tuskin pystyt jättämään rasiaa kesken, mutta katsotaan...

Jaakko kirjoitti...

Tästä näyttää tulevan selkeä kesähaaste. Lopullista suoritusjärjestystä en ole vielä lopullisesti päättänyt, mutta sattuma tuntuu ohjaavan suuntaan parittomat-parilliset alenevassa järjestyksessä.

pjh kirjoitti...

^Loistavaa Jaakko! Et kyllä malta jättää yhteen kierrokseen...